Vzorový pivovar

Schéma řemeslného pivovaru s 200-litrovou varnou Braumeister

Kvašení piva probíhá v netlakovém kvasném tanku s vodou chlazeným pláštěm.
Dozrávání piva probíhá v nerezových sudech, výčep je v bezprostřední blízkosti pivovaru.
Ideální řešení pro restaurace, bary, hospody s přímým prodejem piva.

Podrobnosti

  • 200-litrová varna Braumeister200-litrová varna Braumeister
  • Termo obal varny
  • Mačkadlo sladu
  • Plastový sud pro namačkaný slad
  • Plastový tác pro sladové mláto
  • Kompaktní vodní chladič
  • 240-litrové nerezové kvasné tanky
  • Kegy (nerezové pivní sudy)
  • Chladnička (na místě – není součástí dodávky)
  • Sklad sladu (na místě – není součástí dodávky)
  • Umývárna (na místě – není součástí dodávky)

Výhody

Beztlakové plnění piva z kvasných tanků do sudů – nevyžadují se tlakové nádoby.
Cenově dostupný start pivovarnictví, výsledkem je chutné, přirozeně zakalené pivo.

Omezení

Velký počet nerezových sudů potřebných pro dozrávání piva.
Prodej piva v lahvích nebo kegrech je problematický kvůli snížené skladovatelnosti piva,
protože pivo obsahuje živé kvasnice a vysoký obsah kalů.

Plán pro „Restauraci s pivovarem“ s 200 litrovou varnou Braumeister

Hlavní kvašení mladiny probíhá v netlakovém kvasném tanku s vodou chlazeným pláštěm.
Zrání piva probíhá v tlakových nádobách v chladné místnosti. Stáčení piva do sudů nebo lahví až po dozrání.
Ideální pro hospody a restaurace, které nabízejí pivo v areálu a prodávají pivo také v lahvích nebo v kelímcích.

Podrobnosti

  • 200-litrová varna Braumeister
  • Termo obal varny
  • Mačkadlo sladu
  • Plastový sud pro namačkaný slad
  • Plastový tác pro sladové mláto
  • Kompaktní vodní chladič
  • 240-litrové nerezové kvasné tanky
  • Kegy (nerezové pivní sudy)
  • Tlakové ležácké tanky pro dozrávání piva
  • Chladnička (na místě – není součástí dodávky)
  • Sklad sladu (na místě – není součástí dodávky)
  • Umývárna (na místě – není součástí dodávky)

Výhody

Čistší pivo, které prošlo procesem dozrávání v tlakovém tanku, může být plněno do lahví i sudů,
má lepší skladovatelnost a je tedy vhodné i pro komerční prodej.

Omezení

Vyšší investice do potřebných tlakových tanků a
izobarických plnících systémů (s protitlakem) z tlakové nádoby do lahví a sudů.

Plán pro minipivovar s 500-litrovou varnou Braumeister

Hlavní kvašení mladiny probíhá v netlakovém kvasném tanku s vodou chlazeným pláštěm.
Zrání piva probíhá v tlakových nádobách v chladné místnosti. Stáčení piva do sudů nebo lahví až po dozrání.
Ideální pro větší restaurace a malé pivovary, které nabízejí pivo nejen v areálu,
ale prodávají pivo také v sudech a lahvích.

Podrobnosti

  • 500-litrová varna Braumeister
  • Termo obal varny
  • Mačkadlo sladu
  • Plastový sud pro namačkaný slad
  • Plastový tác pro sladové mláto
  • Kompaktní vodní chladič
  • 625-litrové nerezové kvasné tanky
  • Kegy (nerezové pivní sudy)
  • Tlakové ležácké tanky pro dozrávání piva
  • Chladnička (na místě – není součástí dodávky)
  • Sklad sladu (na místě – není součástí dodávky)
  • Umývárna (na místě – není součástí dodávky)

Výhody

Čistší pivo, které prošlo procesem dozrávání v tlakovém tanku, může být plněno do lahví i sudů,
má lepší skladovatelnost a je tedy vhodné i pro komerční prodej.

Omezení

Vyšší investice do potřebných tlakových tanků a izobarických plnicích systémů
(s protitlakem ) z tlakové nádoby do lahví a sudů.

Plán pro pivovar s 500-litrovou varnou Braumeister

Hlavní kvašení a zrání piva probíhá v cylindricko-kónickém tlakovém tanku.
Po beztlakové primární fermentaci v kuželovité nádrži je hradicí ventil uzavřen,
kvasnice sedimentují na dno kužele, kde je možné je odebrat pro další použití.
Poté je sekundární fermentace – zrání dokončena pod tlakem ve stejné nádrži.
Nakonec je pivo přečerpáno do sudů nebo lahví.
Ideální pro pivovary, které nabízí čepované tankové pivo ve svých prostorách,
ale chtějí je prodávat i dále, a to zejména v lahvích nebo sudech.

Podrobnosti

  • 500-litrová varna Braumeister
  • Termo obal varny
  • Mačkadlo sladu
  • Plastový sud pro namačkaný slad
  • Plastový tác pro sladové mláto
  • Kompaktní vodní chladič
  • Kegy (nerezové pivní sudy)
  • Tlakové cylindricko-kónické tanky pro kvašení i dozrávání piva
  • Chladnička (na místě – není součástí dodávky)
  • Sklad sladu (na místě – není součástí dodávky)
  • Umývárna (na místě – není součástí dodávky)

Výhody

Ve srovnání s „malým pivovarem o objemu 500 litrů Braumeister“ probíhá fermentace
a dozrávání piva v jedné a té samé nádrži. Přečerpávání piva z jedné nádoby do druhé není nutné.
Z hygienického hlediska se jedná o nejlepší možnost.
V nejlepším případě mohou být tanky izolovány a mohou být instalovány mimo chlazenou místnost.

Omezení

Vysoká investice do cylindricko-kónických tlakových tanků a izobarického plnicího systému
s protitlakem pro plnění piva z tlakových tanků do lahví a sudů.
Využívají se drahé, ale provozně efektivní kuželovitě-válcové tlakové nádrže pro fermentaci a zrání.