Suroviny pro výrobu piva

Zde naleznete přehled surovin, které potřebujete pro výrobu piva.  Samozřejmě se jedná jen o malý vzorek. Existuje mnoho odrůd a variant chmele i sladu a tento seznam surovin není úplný.

Přírodní chmel

Voňavý hořký chmel ve formě sušených šišek se nazývá hlávkový chmel. Hořkost chmele je dána v procentech alfa kyselin. Chmel se používá hlavně k aromatizaci piva na konci procesu vaření mladiny.

Přírodní chmel

Chmelové pelety

Chmelové pelety obsahují aromatické nebo hořké chmely v lisované formě. Z důvodu jejich praktického skladování a používání se jedná o nejběžnější formu, v jaké se chmel nakupuje. Opět je hořkost chmele dána v procentech alfa kyselin – obvykle se pohybuje v rozmezí od 4% do 17% alfa.

Chmelové pelety

Plzeňský slad (2-3 EBC)

Plzeňský slad je vhodný k výrobě všech druhů světlých piv,
anebo jako základní slad pro speciální pivní druhy.

Plzeňský slad (2-3 EBC)

Mnichovský slad (15-20 EBC)

Mnichovský slad zdůrazňuje typický charakter piva tím,
že zesiluje vůni a dosahuje silného zabarvení piva.

 

  • Sladové pivo
  • Festivalové pivo
  • Silné pivo

Mnichovský slad (15-20 EBC)

Vídeňský slad (7-9 EBC)

Vídeňský slad dodává pivu zlatou barvu a podporuje chlebnatost piva.

 

  • Exportní piva
  • Maerzenská piva
  • Festivalové pivo
  • Domácí piva

Vídeňský slad (7-9 EBC)

Lehký pšeničný slad (3-5 EBC)

Pšeničný slad vyniká typickou vůní svrchní fermentace,
vytváří chudé, ale živé pivo a zdůrazňuje typickou vůni pšeničného piva.

 

  • Pšeničné pivo
  • Kölsch piva
  • Altbier typy piva
  • Nejlépe zkvašené čepované pivo
  • Světlé pivo

Lehký pšeničný slad (3-5 EBC)

Karamelový slad (3-5 EBC)

Karamelový slad zlepšuje stabilitu pěny a dodávají pivu plnou chuť.

 

  • Plzeňské pivo
  • Světlé pivo
  • Nealkoholické pivo

Karamelový slad (3-5 EBC)

Nakuřovaný slad (EBC 3-6)

Nakuřovaný slad dodává pivu typickou chuť kouře.

 

  • Nakuřované pivo
  • Ležáky
  • Kellerbiere („sklepní pivo“: přirozeně dozrálé pivo)
  • Pivní speciality
  • Pšeničné pivo

Nakuřovaný slad (EBC 3-6)

Mletý slad

Jaké správné velikosti namačkaných sladových zrn by měla být dosaženo, je vysvětleno na naši stránce Tipy a triky.

 

  • Nakuřované pivo
  • Ležáky
  • Kellerbiere („sklepní pivo“: přirozeně dozrálé pivo)
  • Pivní speciality
  • Pšeničné pivo

Mletý slad

Balíčky surovin pro výrobu piva na Braumeisterech

Doporučujeme začít výrobu piva s našimi balíčky surovin od Speidela. Výhodou pro vás je, že všechny suroviny máte přesně navážené, v jediném balíčku, a kromě vody a vašeho pivovarského umění nebudete potřebovat už nic dalšího, abyste mohli uvařit skvělé pivo.