Suroviny pro výrobu piva
Zde naleznete přehled surovin, které potřebujete pro výrobu piva. Samozřejmě se jedná jen o malý vzorek. Existuje mnoho odrůd a variant chmele i sladu a tento seznam surovin není úplný.
Přírodní chmel
Voňavý hořký chmel ve formě sušených šišek se nazývá hlávkový chmel. Hořkost chmele je dána v procentech alfa kyselin. Chmel se používá hlavně k aromatizaci piva na konci procesu vaření mladiny.
Přírodní chmel
Chmelové pelety
Chmelové pelety obsahují aromatické nebo hořké chmely v lisované formě. Z důvodu jejich praktického skladování a používání se jedná o nejběžnější formu, v jaké se chmel nakupuje. Opět je hořkost chmele dána v procentech alfa kyselin – obvykle se pohybuje v rozmezí od 4% do 17% alfa.
Chmelové pelety
Plzeňský slad (2-3 EBC)
Plzeňský slad je vhodný k výrobě všech druhů světlých piv,
anebo jako základní slad pro speciální pivní druhy.
Plzeňský slad (2-3 EBC)
Mnichovský slad (15-20 EBC)
Mnichovský slad zdůrazňuje typický charakter piva tím,
že zesiluje vůni a dosahuje silného zabarvení piva.
- Sladové pivo
- Festivalové pivo
- Silné pivo
Mnichovský slad (15-20 EBC)
Vídeňský slad (7-9 EBC)
Vídeňský slad dodává pivu zlatou barvu a podporuje chlebnatost piva.
- Exportní piva
- Maerzenská piva
- Festivalové pivo
- Domácí piva
Vídeňský slad (7-9 EBC)
Lehký pšeničný slad (3-5 EBC)
Pšeničný slad vyniká typickou vůní svrchní fermentace,
vytváří chudé, ale živé pivo a zdůrazňuje typickou vůni pšeničného piva.
- Pšeničné pivo
- Kölsch piva
- Altbier typy piva
- Nejlépe zkvašené čepované pivo
- Světlé pivo
Lehký pšeničný slad (3-5 EBC)
Karamelový slad (3-5 EBC)
Karamelový slad zlepšuje stabilitu pěny a dodávají pivu plnou chuť.
- Plzeňské pivo
- Světlé pivo
- Nealkoholické pivo
Karamelový slad (3-5 EBC)
Nakuřovaný slad (EBC 3-6)
Nakuřovaný slad dodává pivu typickou chuť kouře.
- Nakuřované pivo
- Ležáky
- Kellerbiere („sklepní pivo“: přirozeně dozrálé pivo)
- Pivní speciality
- Pšeničné pivo
Nakuřovaný slad (EBC 3-6)
Mletý slad
Jaké správné velikosti namačkaných sladových zrn by měla být dosaženo, je vysvětleno na naši stránce Tipy a triky.
- Nakuřované pivo
- Ležáky
- Kellerbiere („sklepní pivo“: přirozeně dozrálé pivo)
- Pivní speciality
- Pšeničné pivo
Mletý slad
Balíčky surovin pro výrobu piva na Braumeisterech
Doporučujeme začít výrobu piva s našimi balíčky surovin od Speidela. Výhodou pro vás je, že všechny suroviny máte přesně navážené, v jediném balíčku, a kromě vody a vašeho pivovarského umění nebudete potřebovat už nic dalšího, abyste mohli uvařit skvělé pivo.