FAQ – nejčastější otázky a odpovědi

Jak dlouho mi bude trvat, než mohu vypít svoje první pivo?

Pro vaření mladiny potřebujete půl dne. V závislosti na množství mladiny a receptu trvá hlavní kvašení piva 3-5 dní a dozrávání piva v lahvích, v sudech nebo v KEGách 2-5 týdnů. Pak je už možné vyzkoušet pivo.

Mohu vařit všechny typy piva, které existují?

Ano, s Braumeisterem můžete připravit všechny druhy piva, které lze vařit infúzní metodou: pšeničné pivo, světlé pivo, Maerzen, tmavé pivo, polotmavé pivo, Koelsch, pilsener a mnoho dalších. Pivovarnický úspěch závisí pouze na dodržování receptu, použitých surovinách a teplotě fermentace. Více informací naleznete zde.

Dokážu to zvládnout i jako začátečník?

Ano. Díky tomu, že je tak snadné ovládat varnu Braumeister, mohou i začátečníci připravovat vlastní dobré pivo. K Braumeisteru je k dispozici detailní příručka pro vaření piva a návod k použití. Obsahuje také průvodce rychlým spuštěním, který vás krok za krokem provede procesem vaření piva. Abychom vám to usnadnili, nabízíme také balíčky se všemi potřebnými surovinami na vaření. Stejně tak můžete v obchodě Speidel nakupovat veškeré potřebné příslušenství.

Měli byste si udělat trochu více času pro první vaření a připravte si první dávku surovin jeden den předem, abyste mohli postupovat podle svého vlastního tempa.

Mohu opravdu používat různé suroviny a přísady?

Samozřejmě můžete! Skvělá věc u Braumeisteru je, že můžete vyzkoušet všechny své nápady. Těšíme se na příjem vašich receptů!

Mnoho našich zákazníků vyrobilo velmi dobré pivo s přídavnými ingrediencemi jako čokoláda, koření a ovoce. Výslovně povzbuzujeme všechny domácí pivovary, aby striktně nedodržovaly přísná pravidla zákona o čistotě piva. Čerstvost, kvalita i osobní potěšení a originální chutě piva jsou mnohem důležitější.

Jaké právní aspekty mám zvážit?

Hobby pivovarníci, kteří vyrábějí pivo doma jen k vlastní spotřebě, mohou vyrobit až 200 litrů piva ročně bez placení daně. Toto pivo ale nesmí prodávat. Každý domácí pivovar musí před zahájením vaření piva oznámit zahájení provozu nejbližšímu celnímu úřadu.

Kde mohu najít vysvětlení technických termínů?

Slovníček mnoha termínů týkajících se vaření piva.

Je možné vařit vícestupňové pivo a jak postupovat?

Ano, je možné vyrobit i silné pivo. Je zřejmé, že potřebujete získat silnější pivo (EPM více než 16 ° P nebo 1068 SG). Stačí prodloužit chmelovar a nechat odpařit větší množství vody. Takto získáte silnější pivo.

Chcete-li ještě silnější pivo a ještě udržet plné objemové množství, budete muset provést dvakrát celý rmutovací proces, se stejnou sladinou. Tak získáte pivo se stupňovitostí až 24 ° P nebo 1.101 SG.

Jaké je maximální množství sladu na jednu várku?

Chcete-li zajistit rovnoměrnou cirkulaci a vypláchnutí rmutu čerpadlem, nesmíte překračovat následující množství sladu:

  • Braumeister 10 litrů: maximální sypání 2,8 kg
  • Braumeister 20 litrů: maximální sypání 6,0 kg
  • Braumeister 50 litrů: maximální sypání 13,0 kg
  • Braumeister 200 litrů: maximální sypání 45 kg
  • Braumeister 500 litrů: maximální sypání 120 kg
  • Braumeister 1000 litrů: maximální sypání 240 kg
Jaká je správná velikost mezery mezi válci při mačkání sladu?

Jak jemně budete muset namačkat slad, ukážeme vám na našich stránkách s tipy a triky.

Je možné vařit libovolné množství piva?

Podle zvolené receptury je pro proces vaření piva potřebné určité množství vody. Ujistěte se vždy před zapnutím ohřevu, že topné články jsou plně zalité vodou.

  • Min. množství vyráběného piva u 10 L Braumeistera: 8 litrů piva
  • Min. množství vyráběného piva u 20 L Braumeistera: 16 litrů piva
  • Min. množství vyráběného piva u 50 L Braumeistera: 40 litrů piva
  • Min. množství vyráběného piva u 200 L Braumeistera: 160 litrů piva
  • Min. množství vyráběného piva u 500 L Braumeistera: 400 litrů piva
  • Min. množství vyráběného piva u 1000 L Braumeistera: 800 litrů piva

Pro výrobu silnějšího piva doporučujeme přikoupit druhý sladový koš, který může být zkrácen a použitý k vaření polovičního množství mladiny ve varně.

Potřebuji termo-izolační návlek, který se prodává jako doplněk Braumeisteru, a jaké výhody mi může poskytnout poklice z nerezové oceli?

Termo-izolační návlek varny pomáhá šetřit energii a urychlit varný proces várky. Zejména je možné ho použít pro vaření venku v počasí s chladnými teplotami a větrným počasím. V neposlední řadě chrání termo-návlek vaši kůži před spálením v případě přímého kontaktu s horkou konvicí.

Poklice zajišťuje intenzivnější vaření a spolu se spirálovou hadicí umožňuje nasměrování brýdových výparů při chmelovaru ven z místnosti. Spirálová hadice o průměru 100 mm se hodí taky při otevření krytu.

Tip pro uživatele: Poklice může být použita jako užitečná násypka pro sypání sladu do sladového koše při vystírce.

Pracuje čerpadlo během vaření mladiny a proč dochází k přerušování chodu čerpadla (pauzy)?

Aby nedošlo ke zbytečnému poškození čerpadla kavitací, vypne se při teplotě cca. 88 ° C. V tomto okamžiku již samotné teplo zajišťuje, že dochází k přirozené cirkulaci mladiny.

Pauzy čerpadla jsou automaticky naprogramovány a provádějí se v pravidelných intervalech po jedné minutě. Tím je zajištěno ideální vyluhování sladu, který po každém přerušení čerpadla znovu sedimentuje na dno.