Fermentační nádrže – speciální nádoby a tanky pro kvašení a zrání piva

Na fermentační nádoby Speidel se můžete vždy spolehnout

Kvašení a zrání pivní mladiny (fermentace) je jednou z klíčových fází výroby piva.
Proto je dobré vědět, že fermentační nádrže od firmy Speidel
jsou perfektní ve všech svých parametrech.
Ať už potřebujete fermentační nádrže nerezové, plastové, tlakové nebo netlakové,
válcovitého, kuželovitého nebo oválného tvaru,
na pivní tanky Speidel se můžete vždy spolehnout.

PE fermentační sudy

Tak tohle je to pravé ořechové pro domácí i hobby pivovary. Tyto polyetylénové kvasné sudy snadno přenesete, vyčistíte a levně pořídíte. Jsou to plně vyhovující nádoby pro fermentaci mladiny při výrobě svrchně kvašeného piva, které kvasí při pokojové teplotě.

Materiál: Polyetylén bezpečný pro použití v potravinářství

PE cylindrokónické
fermentační tanky

Lehké a snadno omyvatelné polyetylénové cylindrokónické fermentační tanky Sklepmistr jsou tu hlavně pro hobby pivovarníky, kteří potřebují, aby se jim kvasnice koncentrovaly ve spodním kuželu tanku (díky tomu je lze příště zase použít).
Velké víko nahoře má integrovanou kvasnou zátku s vodním uzávěrem, která zabraňuje kontaminaci kvasícího piva a zároveň probubláváním indikuje, že v nádobě právě probíhá kvasný proces.

Vhodné pro fermentaci mladiny při výrobě svrchně kvašeného piva, které kvasí při pokojové teplotě.

PE fermentační vejce

Tato speciální polyethylénová fermentační nádoba ve tvaru vejce byla navržena podle tzv. zlatého poměru. Díky jejímu oválnému tvaru procházejí kvasinky rovnoměrně celým objemem kvasící mladiny, takže proces kvašení je opravdu jemný a úplný.

Stejně jako všechny nechlazené nádoby jsou vhodné pro fermentaci mladiny při výrobě svrchně kvašeného piva, které kvasí při pokojové teplotě.

Nerezové fermentační tanky – cylindrické netlakové

Neztlakové nerezové fermentační tanky jsou tím pravým pomocníkem pro všechny profesionály. Díky dvojitému plášti lze tyto nádoby připojit ke zdroji studené vody a během řízené fermentace piva nádrž ochlazovat na potřebnou teplotu podle použitých kvasnic. To umožňuje používat tyto nádoby využít pro kvašení jak svrchně kvašených, tak i spodně kvašených druhů piva.

Nerezové fermentační tanky – cylindrokónické netlakové

Tyto profesionální kvasné tanky mají dvojitý plášť pro ochlazování a speciální tvar, díky kterému se kvasnice drží ve spodní kuželové části nádoby. Výhoda? Že tyto kvasnice můžete snadno z tanku odebírat a při příští fermentaci je opět využít. Stejně jako předchozí nádoby jsou i tyto konstruované pro výrobu svrchně i spodně kvašených piv, což je umožněno právě chladícím pláštěm tanku.

Nerezové fermentační tanky – cylindrické tlakové 1.2 bar

V této univerzální kvasné nádrži pro profesionály může probíhat jak řízená primární fermentace
(hlavní kvašení), tak i sekundární fermentace (zrání) piva. A díky vodou chlazenému plášti umožňuje výrobu svrchně i spodně kvašených druhů piva. Tanky umožňují nastavit přetlak až 1.2 bar, což je dostatečné pro kvašení i zrání většiny druhů piv.

Kvasnice sedimentují do spodní části dómického dna, odkud je možné je po ukončení primární fermentace vypustit a přejít tak ihned k sekundární fermentaci – zrání piva pod tlakem – bez přečerpávání piva do jiné nádoby.

Nerezové fermentační tanky – cylindrokónické tlakové 1.2 bar

Tato univerzální profesionální kvasná nádrž díky dvojitému plášti umožňuje provádět řízený proces primární fermentace, ale i sekundární fermentaci – zrání piva pod tlakem až 1.2 bar. Stejně jako předchozí nádoby jsou i tyto konstruované pro výrobu svrchně i spodně kvašených piv, což je umožněno právě chladícím pláštěm tanku.

Díky kuželovitému tvaru dna kvasinky sedimentují do spodního hrotu kužele, odkud je můžete před započetím procesu zrání jednoduše vypustit a použít v dalším cyklu fermentace.

Nerezové fermentační tanky – cylindrické a cylindrokónické tlakové 2.5 bar

Tyto univerzální profesionální kvasné nádrže díky dvojitému plášti umožňují provádět řízený proces primární fermentace, ale i sekundární fermentaci – zrání piva pod tlakem až 2.5 bar.  Stejně jako předchozí nádoby jsou i tyto konstruované pro výrobu svrchně i spodně kvašených piv, což je umožněno právě chladícím pláštěm tanku.

A k čemu je dobré mít tanky pro tlak až 2.5 bar ? Například tehdy, když plánujete stáčet pivo do tlakových sudů (kegů), filtrovat pivo před stáčením do lahví apod. Tyto speciální nádoby budete potřebovat vždy, když musíte pivo přečerpat do jiné tlakové nádoby.

Zajímá vás více o fermentačním procesu? Vše jsme pro vás sepsali tady :