Receptura pro výrobu piva Bohemian lager beer

(Český ležák 12°)

Receptury pro 10-litrový,
20-litrový a 50-litrový Braumeister

Receptura pro 10-litrový Braumeister

Ingredience

12 l Vystírací voda plus voda použitá pro scezování
1,6 kg světlého českého sladu
0,5 kg karamelového sladu
0,3 kg pšeničného sladu
13 g chmele Žatecký poloraný červeňák (8% alfa)
½ balení kvasnic Saflager S-23

Varný postup

MASH PROGRAM (Rmutování)
62 ° C> Začátek rmutování
62 ° C> 40 min
72 ° C> 30 min
78 ° C> 10 min
Chmelovar > 80 min

Chmelení

5 g chmele Žatecký poloraný červeňák > 65 minut před koncem chmelovaru
3 g chmele Žatecký poloraný červeňák > 40 minut před koncem chmelovaru
5 g chmele Žatecký poloraný červeňák > 5 minut před koncem chmelovaru

Stupňovitost piva (EPM)

12° pro 11 litrů mladiny

Hlavní kvašení

Teplota kvašení cca 12 ° C

Dozrávání piva – ležení

2-3 dny při pokojové teplotě a následně 4-5 týdnů v chladničce při 5 ° C

Receptura pro 20-litrový Braumeister

Ingredience

23 l Vystírací voda plus voda použitá pro scezování
3,0 kg světlého českého sladu
1,0 kg karamelového sladu
0,5 kg pšeničného sladu
25 g chmele Žatecký poloraný červeňák (8% alfa)
1 balení kvasnic Saflager S-23

Varný postup

MASH PROGRAM (Rmutování)
62 ° C> Začátek rmutování
62 ° C> 40 min
72 ° C> 30 min
78 ° C> 10 min
Chmelovar > 80 min

Chmelení

10 g chmele Žatecký poloraný červeňák > 65 minut před koncem chmelovaru
5 g chmele Žatecký poloraný červeňák > 40 minut před koncem chmelovaru
10 g chmele Žatecký poloraný červeňák > 5 minut před koncem chmelovaru

Stupňovitost piva (EPM)

12° pro 21 litrů mladiny

Hlavní kvašení

Teplota kvašení cca 12 ° C

Dozrávání piva – ležení

2-3 dny při pokojové teplotě a následně 4-5 týdnů v chladničce při 5 ° C

Receptura pro 50-litrový Braumeister

Ingredience

55 l Vystírací voda plus voda použitá pro scezování
8,0 kg světlého českého sladu
2,0 kg karamelového sladu
1,0 kg pšeničného sladu
62 g chmele Žatecký poloraný červeňák (8% alfa)
1 balení kvasnic Saflager S-23

Varný postup

MASH PROGRAM (Rmutování)
62 ° C> Začátek rmutování
62 ° C> 40 min
72 ° C> 30 min
78 ° C> 10 min
Chmelovar > 80 min

Chmelení

25 g chmele Žatecký poloraný červeňák > 65 minut před koncem chmelovaru
12 g chmele Žatecký poloraný červeňák > 40 minut před koncem chmelovaru
25 g chmele Žatecký poloraný červeňák > 5 minut před koncem chmelovaru

Stupňovitost piva (EPM)

12° pro 52 litrů mladiny

Hlavní kvašení

Teplota kvašení cca 12 ° C

Dozrávání piva – ležení

2-3 dny při pokojové teplotě a následně 4-5 týdnů v chladničce při 5 ° C

Receptury pro 200-litrový, 500-litrový
a 1000-litrový Braumeister

Receptura pro 200-litrový Braumeister

Ingredience

230 l Vystírací voda plus voda použitá pro scezování
34,0 kg světlého českého sladu
4,0 kg karamelového sladu
2,5 kg pšeničného sladu
260 g chmele Žatecký poloraný červeňák (8% alfa)
2 balení kvasnic Saflager S-23

Varný postup

MASH PROGRAM (Rmutování)
62 ° C> Začátek rmutování
62 ° C> 40 min
72 ° C> 30 min
78 ° C> 10 min
Chmelovar > 80 min

Chmelení

100 g chmele Žatecký poloraný červeňák > 65 minut před koncem chmelovaru
60 g chmele Žatecký poloraný červeňák > 40 minut před koncem chmelovaru
100 g chmele Žatecký poloraný červeňák > 5 minut před koncem chmelovaru

Stupňovitost piva (EPM)

12° pro 520 litrů mladiny

Hlavní kvašení

Teplota kvašení cca 12 ° C

Dozrávání piva – ležení

2-3 dny při pokojové teplotě a následně 4-5 týdnů v chladničce při 5 ° C

Receptura pro 500-litrový Braumeister

Ingredience

550 l Vystírací voda plus voda použitá pro scezování
80,0 kg světlého českého sladu
15 kg karamelového sladu
5,0 kg pšeničného sladu
620 g chmele Žatecký poloraný červeňák (8% alfa)
3 balení kvasnic Saflager S-23

Varný postup

MASH PROGRAM (Rmutování)
62 ° C> Začátek rmutování
62 ° C> 40 min
72 ° C> 30 min
78 ° C> 10 min
Chmelovar > 80 min

Chmelení

250 g chmele Žatecký poloraný červeňák > 65 minut před koncem chmelovaru
120 g chmele Žatecký poloraný červeňák > 40 minut před koncem chmelovaru
250 g chmele Žatecký poloraný červeňák > 5 minut před koncem chmelovaru

Stupňovitost piva (EPM)

12° pro 520 litrů mladiny

Hlavní kvašení

Teplota kvašení cca 12 ° C

Dozrávání piva – ležení

2-3 dny při pokojové teplotě a následně 4-5 týdnů v chladničce při 5 ° C

Receptura pro 1000-litrový Braumeister

Ingredience

1100 l Vystírací voda plus voda použitá pro scezování
160 kg světlého českého sladu
30 kg karamelového sladu
10 kg pšeničného sladu
1240 g chmele Žatecký poloraný červeňák (8% alfa)
5 balení kvasnic Saflager S-23

Varný postup

MASH PROGRAM (Rmutování)
62 ° C> Začátek rmutování
62 ° C> 40 min
72 ° C> 30 min
78 ° C> 10 min
Chmelovar > 80 min

Chmelení

500 g chmele Žatecký poloraný červeňák > 65 minut před koncem chmelovaru
240 g chmele Žatecký poloraný červeňák > 40 minut před koncem chmelovaru
500 g chmele Žatecký poloraný červeňák > 5 minut před koncem chmelovaru

Stupňovitost piva (EPM)

12° pro 1040 litrů mladiny

Hlavní kvašení

Teplota kvašení cca 12 ° C

Dozrávání piva – ležení

2-3 dny při pokojové teplotě a následně 4-5 týdnů v chladničce při 5 ° C

Další recepty

Mnoho dalších receptů od ostatních pivovarníků naleznete v naší aplikaci MySpeidel.