Vaření mladiny v pivovarech Speidel Braumeister

Programování

V závislosti na zvoleném receptu je program Braumeister naprogramován s určenými časy a teplotami, kterých dosahuje varna během procesu vaření mladiny. Proces vaření mladiny začíná přepnutím na automatické vaření. Řídicí systém vede uživatele všemi kroky a provází jej čtyřmi fázemi výroby mladiny – vystíráním, rmutováním, scezováním a chmelovarem.

Programování

Vystírání

V závislosti na zvoleném receptu se napustí voda do varny Braumeister a zahřeje se na 38 ° C. Potom se sladový koš se síťovými vložkami umístí do určené polohy. Namačkaný slad se nasype do sladového koše. Sladový koš je upevněn k Braumeisteru konzolou a matkou.

Jak jemně budete muset namačkat sladové zrno, Vám ukážeme na naši stránce tipy a triky.

Vystírání

Rmutování

Zapne se čerpadlo. Během cirkulace sladové kaše / díla se extrahuje škrob ze sladu. Čtyři fáze rmutování procházejí naprogramovanými kroky, například následujícím způsobem:

 

  • Štěpení bílkovin: 55 ° C, přibližně 5 min
  • Nižší cukrotvorná teplota – štěpení maltózy: 63 ° C, přibližně 30 min
  • Vyšší cukrotvorná teplota – štěpení sacharózy – ztekucení škrobů: 72 ° C, přibližně 20 min
  • Zcukření: 78 ° C, přibližně 10 min

Rmutování

Scezování

Po překročení čtyř fází rmutování zazní varovný tón jako signál pro přivolání obsluhy. Poté pivovarník snadno a rychle provede scezování vyjmutím sladového koše z varny. V případě velkých varen Braumeister se toto provádí pomocí zdvihacího zařízení. Zdvihněte sladový koš, nechejte několik minut scedit a okapat sladinu do varny (scezování předku) a koš se sladovým mlátem vyjměte. Pokud chcete dosáhnout lepšího výtěžku, prolijte ještě horkou vodu přes sladové mláto (vyslazování).

Scezování

Chmelovar

Při otevřeném víku varny se sladina vaří 80 minut a několikrát během chmelovaru se přidává chmel v souladu se zvoleným receptem. Odpařená voda je nahrazena přidáním čerstvé varné vody. Původní EPM může být konečně upraven přidáním vody nebo jeho opouštěním. Stupnice na Braumeisteru slouží jako hladinoměr. Na konci fáze chmelovaru zazní varovný tón – přivolání obsluhy.

Chmelovar

Fermentace – kvašení a zrání piva

Po chmelovaru se mladina co nejdříve ochladí na fermentační teplotu externím spirálovým chladičem mladiny, nebo v případě Braumeisteru plus 20L, 50L, nebo velkých Braumeisterů  pomocí chladicí vody a dvojitého pláště, smíchá se s kvasnicemi a zahájí se fermentace mladiny ve vhodně velké kvasné nádobě. Po ukončení hlavního kvašení se tzv. zelené pivo přelije do lahví nebo kegů. Po několika týdnech dozrávání v lahvích nebo v dozrávácím barelu (příslušenství) můžete ochutnat dobře chlazené pivo. Více o fermentaci – kvašení mladiny.

Kvašení piva